"Живот с отговорност и любов към планетата" (част 2) - 10 съвета как да бъдем енергийно-ефективни

      След като в предишната статия ви предложихме начини да допринесете за по-чиста планета, днес ще разкажем как да използвате някои ресурси по-ефективно. По-точно, ще предложим начини за разумното използване на електричество и вода.

Защо това е важно? Едва ли има човек, който да не знае, че ресурсите на планетата ни са ограничени. Някои се възстановяват, а други не, или поне не със скоростта, с която ги унищожаваме, за да покриваме нуждите си.

Две неща:

  • Изкопаемите горива са все още основен източник за производството на електричество, както и атомните електроцентрали. Има ли смисъл да казваме, че въглищата са ресурс, който не само е ограничен, но и изключително много допринася за замърсяването на околната среда. Радиоактивните отпадъци от атомните електроцентрали, от друга страна, са тема, която само с името си ме плаши.

 

  • Водата, и по-точно питейната вода, е крайно ограничен ресурс. Не само, че огромни групи от населението на континент като Африка нямат ежедневен достъп до чиста питейна вода, но хората, които имат достъп не я ценят. Безотговорни производители замърсяват питейни източници, вода се губи и заради лошо изградена канализационна инфраструктура. Не на последно място, ние използваме водата по неефективен начин. И докато борбата с безотговорния бизнес и ВиК дружествата е труден и отчайващ процес, който по-скоро изисква да му даваме гласност възможно най-много, то нашият личен „принос“ е нещо, което можем да променим още днес.

 

Ето и няколко съвета, които  можете да приложите в ежедневието си и в начина си на живот, за да помогнем на планетата, а и на финансовото си положение.

1. Енергоспестяващи осветителни тела

Ако все още виждате волфрамови крушки в магазина, бягайте от тях като дявол от тамян. Не само, че светлината им не е особено добра за вашето зрение, но и използват много повече енергия от модерните енергоспестяващи крушки.

Що се отнася до светлината вкъщи, можете да направите няколко неща, които ще ви спестят ток, и за които планетата ще ви благодари. На първо място, не оставяйте да свети в стаите, в които не стоите.

Пердетата създават уют вкъщи, а щорите предпазват вашето лично пространство. Все пак не ги използвайте, за да спрете слънчевите лъчи да влезнат в дома ви. Много по-полезно за здравето и зрението ви ще е да използвате максимално дневната светлина.

2. Нови електроуреди

Безразборното пазаруване е много трудно в 21 век, когато рекламите да си купите всякакви нужни и ненужни предмети ви заливат ежедневно. Но, когато става въпрос за електроуреди, които използвате вкъщи, инвестицията си заслужава. Обръщайте внимание на енергийният клас както на фурните, така и на пералните и климатиците, и каквото още използвате у дома. Може да са малко по-скъпи за купуване, но ще ви спестят много от сметките за ток в следващите години.

3. Инсталирайте програмируем термостат

Това може би е нетипична, а може би и скъпа инвестиция в България, но всъщност се възвръща във времето, особено, ако я комбинирате с висок клас енергийно-ефективни уреди.

4. Ако имате възможност, инсталирайте слънчеви панели

Ако живеете в къща, или имате вила, инсталирането на слънчев панел е много добра идея. Вместо ток от ТЕЦ-а, може да си осигурите ток от слънцето, което напича покрива ви.

5. Намалете разходите за отопление в дългосрочен период

В тази насока може да направите няколко неща. На първо място, проверете дали при затворени врати вкъщи става течение по пода. Ако е така, добра идея е да уплътните тези празнини, за да задържите топлия въздух в стаята.

Сменяте дограма? Заложете на качествен продукт. Изберете по-добър стъклопакет. Отново, разходът днес, ще допринесе за спестяванията ви утре.

Помислете за изолация на дома си, външна и/или вътрешна. Ако живеете в блок, обсъдете със съседите си да кандидатствате по европейска програма за енергийна ефективност, с която да финансирате изолацията и смяната на дограма в целия блок.

6. Къпете се, не киснете във водата

Къпането е приятен процес (за повечето от нас J ), но няма нужда да сме под душа половин час и да чакаме кожата ни да се сбръчка (между другото това е сигнал, че кожата ви се дехидратира. NOT Nice!). По този начин, хабим много повече електричество за затопляне на вода, и използваме много по-голямо количество вода, която, както вече посочих, е изключително ограничен ресурс.

Десет минути под душа са напълно достатъчни, а понякога дори и пет.

Всъщност вече може да смените душ питата си с много по-ефективна, която разпръсква водата по-добре и така успявате да се изкъпете със значително по-малко количество вода.

7. Миялна машина или миене на съдове с план

Ако може да си позволите миялна машина, go for it! Пести вода и е по-приятният начин да измием съдовете. Ако трябва да миете на ръка, тогава може да следвате няколко принципа. Мийте съдовете веднага след ядене. Така храната няма да е засъхнала и ще се измият по-бързо и лесно, и с по-малко вода. Спирайте водата, докато сапунисвате съдовете. Шумът на течаща вода е приятен, но нека да идва от някой chill-out микс в YouTube.

8. Спирайте водата, докато търкате зъбите си с четката за зъби

9. Използвайте био препарати за чистене, където е възможно... И ако имате възможност взимайте големи опаковки, от които да сипвате в дозаторите за сапун и други препарати. Стандартните препарати за почистване могат да бъдат доста токсични, и едва ли искате да отиват във водата.

10. Не пазарувайте дрехи просто за спорта

Текстилната индустрия използва средно 10 000 литра вода за обработката на само един килограм памук. Памукът се използва в производството на 90 процента от дрехите, които ще видите изложени на щандовете в мола. Сметката определено не е в наша полза.

Затова можем да бъдем отговорни и да се опитаме да пазаруваме, когато имаме нужда от това, а не защото просто имаме пари за харчене. А, ако можете да си купите нещо от магазина за дрехи втора употреба, едва ли ще навреди.

      Разбира се има още много неща, които можем да направим, в посока енергийна-ефективност. Както и предния път, и сега ще ви посъветвам да се разровите допълнително в интернет и да се образовате по темата. Знанието е най-голямата сила в борбата ни с климатичните промени.

Следващият път ще поговорим за това какво можем да направим, за да дишаме по-чист въздух. А до тогава не забравяйте да се усмихвате!

Яна Стаменова

редактор bepnews.com

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.