Winter is coming! Естествени начини да засилим имунната си система

Зимата чука на вратата. Навън е студено и не можем да излезем без задължителното яке. Промяната във времето при много хора води със себе си умора, желание за повече сън и по-висок риск от настинка.

Затова ние решихме да обърнем внимание на различните начини, чрез които по естествен път можем да засилим имунната си система. Така, не само ще намалим хроничното усещане за умора, но и риска от заболявания. 

Всъщност почти всичко, което ще предложим в тази статия, е толкова приятно, че може да ви се прииска да спазвате тези правила целогодишно.

Мисия „Чисти ръце“

Пътувате ли с градския транспорт? Колко често дневно ви се налага да отваряте врати или да се здрависвате с хора? А плащате ли в брой в магазина? Какво е общото между всички тези ситуации и места ли? Бактериите и микробите. Тези невидими за окото организми много лесно могат да ни разболеят, ако не спазваме добра лична хигиена. Миенето на ръцете по-често и със сапун определено ще намали вероятността да се разболеете.

В допълнение, хубаво е да почиствате и различната електроника до която се докосвате, най-вече смартфона си. Той е прекрасна среда за всякакви неприятни организми, а е постоянно в ръцете ни или се допира до нашето лице, когато провеждаме телефонни разговори.

Вода и Храна

Две неща, без които животът ни е немислим. Навън може да е студено, но организмът ни има нужда от вода (не кола, кафе, алкохол или  „натурални“ сокове) целогодишно. С нейна помощ се изхвърлят токсините от тялото. Просто избягвайте да пиете ледено студена вода, която може да ви доведе сериозни болки в гърлото и покрай тях и различни неприятни болести.

Що се отнася до храната, зимата е период, в който е уместно да включим в менюто си определени супер храни. В това число на първо място влиза бабиният чесън. Вероятно на много от вас се е налагало да предъвкват скилидка чесън с храната, когато са били на гости при баба като малки. Съдържащият се в него алицин е страхотен имуностимулатор. Чесънът е силен антимикробен агент. Имайте предвид, че топлината деактивира основната му активна съставка. По тази причина най-добрият начин за яденето му е да се добави към храната непосредствено преди сервиране.

Карфиолът и броколите също са изключително полезни. Съдържащият се в тях peptide glutathione е истински „трепач“ на бактерии и вируси.    

За витамин C не забравяйте цитрусовите плодове. Те са вкусни и полезни. Препоръчително е да ги хапвате, а не да ги приемате под формата на сок, защото с изстискването се губят част от полезните вещества.

Подправки – ДА, ДА, ДА

Куркума, кайенски пипер (или, както е прието у нас – люти чушки), черен пипер, къри, джинджифил – всички тези подправки са страхотни добавки към различни ястия. Но освен това те са изключително полезни  за подсилване на имунната система.

Не забравяйте гъбите

Определени гъби като шийтаке и майтаке са много полезни за имунитета. Също така гъбите имат и противовъзпалителни свойства. Така че не се притеснявайте да похапвате тези вкусотии.

Добри бактерии

Дойдохме си на думата. Имунната система на човек е силно обвързана с храносмилателната. В такъв случай не е изненада, че трябва да се грижим за здравето на нашия стомах и черва. За тази цел трябва да приемаме добри бактерии – пробиотици. Последните се съдържат най-вече във ферментирали храни. Най-познатата от тях у нас е киселото мляко. Това вкусно изкушение е изключително полезно и няма никаква причина (освен съществуващи алергии), да не пожелаете да го включите в менюто си.

Упражнения

Студено е, чувствате се като мечка, на която и е време да спи зимен сън. Нямате желание да отидете на фитнес, танци или просто на разходка навън. Упражненията обаче са ключов фактор за подсилване на имунитета. Затова просто забравете за студа, облечете се добре и излезте от вкъщи. Освен всичко останало, така няма да ви се наложи спешно да влизате във форма за летния сезон.

Разходка на слънце

Витамин D подсилва не само имунната система, но и спомага за освобождаване на ендорфин – хормона на щастието. 30 минутни разходки на слънце, няколко пъти в седмицата, ще спомогнат за засилване на организма. Витамин D е особено полезен за правилното функциониране на сърцето. Допълнителното щастие към това пък ще ви помогне и за излизане от зимната летаргия.

Достатъчно сън

Хроничното недоспиване доказано отслабва организма и увеличава риска от болести. Затова 7-8 часа сън на ден са задължителни за възстановяване силите на тялото.

Да намалим стреса

По-малко стрес, повече релакс, смях и удоволствие от живота. Намерете своя начин да изпускате парата. Правете това, което обичате и общувайте с приятни хора.

Ето и още две доказани техники за намаляване на стреса и подсилване на имунната система:

  • Прекарвайте повече време с домашния си любимец

Без съмнение домашните любимци носят огромно щастие на притежателите си. Но проучване 2004 година доказва, че галенето на куче всъщност може да има позитивно влияние върху имунната система и цялостното здравословно състояние на човек.

  • Секс

Това приятно занимание всъщност е много полезно за здравето. Според различни проучвания сексуално активните хора имат по-силни защити срещу микроби и вируси, заради по-високите нива на определени антитела в организмите им. Освен това сексът е полезен за сърцето и помага за намаляване на стреса.

Прекарването на повече време вкъщи през студените зимни месеци е отлично „извинение“ за прекарване на повече приятни моменти с любимия човек.

Както обещахме в началото, естествените методи за засилване на имунната система са наистина приятни. Затова се надяваме да си харесате някои или всички и да започнете да ги прилагате още сега.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.