„Умни” Домове – Решение За По-Зелено Бъдеще

      Много хора свързват екологичното поведение основно с разделно събиране на боклука вкъщи. У нас дори това е трудно осъществимо. Причините за това са няколко – от липса на навици, до липса на инфраструктура за ефективно рециклиране на разделно събраните боклуци.

Днес обаче няма да коментираме вариантите за това как да намалим нуждата от рециклиране като просто намалим боклука си.

Ще се наложи да погледнем по-мащабно на ситуацията с нашето поведение и отпечатъка ни в околната среда. Това означава да погледнем не само кошчето за отпадъци, а целия ни дом.

Ние използваме смартфони, смарт часовници и какви ли не още смарт джаджи, които ни заобикалят ежедневно. Технологиите обаче могат да бъдат използвани и, за да превърнем нашите домове в една голяма смарт среда.

Благодарение на някои иновативни решения можем да намалим разхода на електричество за отопление, охлаждане и осветление (трите О-та), както и при използването на електроуреди. Някои не толкова технологични, но пък доста оригинални решения ще ни спестят и от сметките за вода. Спестяването на сметки за нас е опазване на ресурси за Земята, нашият най-голям дом. И, когато повече хора го правят, резултатите ще бъдат осезаеми.

С какво трябва да започнем?

На първо място са решения като хъбове и контролери от типа на Amazon Echo или Samsung SmartThings Hub. С подобни устройства може да контролирате много смарт джаджи в дома си, гласово (както е Echo) или чрез приложение на телефона – вкл. да включвате и изгасяте осветлението, да контролирате климатика или домакинските уреди.

Контрол върху температурата 

Охлаждането и отоплението на дома са източници на едни от най-големите разходи на електричество и съответно допринасят значително за ръста на въглеродните емисии (заради нуждата от производство на повече електроенергия). Инсталирането на умен термостат в дома може да ви осигури намаляване на потреблението на ток на годишна база с между 15 и 30%. Nest’s Learning Thermostat настройва температурата в дома ви на база на външната температура и влажност. Може да изберете да регулирате температурата според това кое време на деня е или дали сте си вкъщи. Умните термостати дават също така и информация за това колко енергия изразходвате. Разбира се не забравяйте, че самите уреди за отопление и охлаждане трябва да са енергоспестяващи.

Много полезни и енергоспестяващи са т.нар. smart plugs

Belkin WeMo Insight Switch, HIVE ACTIVE PLUG, D-LINK DSP-W115 SMART PLUG – тези умни щепсели работят с различни услуги като Amazon, Apple и Google, както и с различни операционни системи на смартфоните (Android или iOS, няма значение). Те следят потреблението Ви на електроенергия, а от телефона си може да контролирате времето на включване и изключване на различните електроуреди в дома ви.

Умни светлини

Нека да вземем за пример Hue White на Philips (виж също и GE Link крушки). Комплектът от 4 крушки и контролер позволява да контролирате осветлението в дома си от всяка точка на света. Резултатът -  намаляване на използването на електричество. Много хора смятат, крушките за един незначителен разход и не осъзнават, че допълнителното електричество, което се употребява не само се отразява на портфейла им, но и води до увеличаване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.

Go Solar!

Изборът на слънчеви панели, които да произвеждат чисто електричество за нас е задължителен елемент за преминаване към енергийна ефективност. Пазарът се разширява с всеки изминал ден. Ефективността на соларните панели и външният им вид се усъвършенстват постоянно във всяко едно отношение.

SolarCity, подразделение на Tesla, позволява на всеки да произвежда сам нужното за дома му електричество. Соларните покриви на компанията, освен всичко друго, изглеждат много стилно. Друг вариант са SmartFlower Solar. Тези преносими панели са с 40% по-ефективни от стандартните стационарни панели за покриви (поне според създателите им).

H2O

Не е нужно да обясняваме надълго и нашироко, че водата трябва да се пести и не трябва да се замърсява. Многото вода в океаните изобщо не е годна за пиене, но пък за сметка на това ние успяваме да замърсяваме качествено ограничените източници на питейна вода.

В следващите статии ще дадем съвети за това как да пестим повече вода и ще ви разкажем за още възможности, продукти и начини, с които да направите дома и ежедневието си по-зелени.

      Инвестицията в по-екологични решения за дома може да ви се стори скъпа, но истината е, че във времето тя се изплаща многократно. И тук не става въпрос само за финансовата страна на нещата (с която ние се сблъскваме ежедневно). Зелените решения, прилагани от всички нас, са шанса ни да поправим сериозните вреди, които сме нанесли на околната среда с дейността си.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.