Тикви и пияни тикви – За и против Хелоуин и „опасното“ западно влияние

      Издълбани тикви, паяжини по стените, страшни и не толкова страшни костюми. Малки и големи се преобразяват като духове, зайчета и зомбита, и излизат от вкъщи, за да търсят сладки или алкохол.

Хелоуин – празникът на Вси светии, ден в който помним починалите. Този „западен“ празник успя много бързо да навлезе в българския списък с поводи „Да пийнем“. В много от по-големите градове възрастните могат  вече да очакват групи комшийски дечица да им звъннат на звънеца и да предложат „trick or treat“ (номер или лакомство).

Освен това много млади хора намират в този празник възможност да покажат в социалните мрежи колко са интересни и как се забавляват. Винаги ми е било интересно как някои намират време да се забавляват при положение, че отделят почти цяла нощ да направят своите „най-добри“ снимки, да опишат как се чувстват, с кого са, къде са, да снимат храната си, пиенето си и какво ли още не. Но модерното социално поведение във Facebook и Instagram сега не е обект на нашата статия.  – това наклоненото можеш да го махнеш, ако не ти харесва.

Както изглежда Хелоуин е тук, за да остане. Празникът пусна своите корени на българска земя и логично породи полемика, която ще продължи още дълго време и ще се засилва всяка година с наближаването му, а именно: „За“ или „Против“ западния празник и изобщо засилващото се западно влияние.

Хубаво е да уточним, че празникът не е американски, както много хора смятат и дори изтъкват като причина за това да са толкова против лошото американско влияние. Произходът му е далеч назад във времето, преди САЩ изобщо да съществува като държава, като основите му се крият някъде в келтските традиции.

Вероятно превръщането му в глобална индустрия за производителите на сладки и маскарадни костюми вече е специалност на американските корпорации. Дори аз преди няколко години изтъквах именно лошото американско влияние като довод против Хелоуин и Свети Валентин, но размишлявайки по темата, открих, че нещата не са само черни и бели, а пълното отричане или приемане на нещо е просто начин да си спестим мисловна дейност.

НЕ на Хелоуин в България

Основната причина, която много от противниците на Хелоуин  изтъкват е, че западните празници, вкл. и Свети Валентин, който завладя България, засенчват българските традиции. Хелоуин е на 31-и октомври, ден преди Деня на народните будители на 1-и ноември. Така вместо да празнуваме и почитаме българските просветители и пазители на народния дух, ние се напиваме ден по-рано и го скриваме зад различни маски, а будителите са забравени.

Някои анти-хелоуиновци посочват, че ние си имаме достатъчно празници и не ни трябва още един. По отношение на първата причина има над какво да разсъждаваме, но тук тезата просто не издържа. Повод за празник трябва да има винаги. Точка.

Трета група родолюбци посочват, че и ние си имаме пищни празници с маски и хапване на сладичко. Имаме си кукери и Заговезни. Разбира се, че е така. Но как едното пречи на другото?

Реших да попитам и най-близко седящия до мен човек какво мисли за Хелоуин. Отговорът  беше кратък и еднозначен: Тъп празник. Някакви се обличат като  маймуни и ходят да пият. За какво им е да го правят? Не може ли просто да се съберат и да пият? Предполагам той е привърженик на класическото сядане на маса без излишно усложняване на ситуацията.

За Хелоуин, за купона и поводите да се съберем

След като прочетох редица мнения за и против, открих, че най-силният довод в подкрепа на „тиквения“ празник е - пореден повод за купон. Хората искрено желаят да се забавляват и май не е толкова важно какъв е произходът на празника. Още повече, че за разлика от официалните празници у нас, които свързваме с нетърпеливо очакване да излезем в отпуск или да ни пуснат от училище, този празник се празнува в работен ден. И, да, това е яко. Кой казва, че празниците са само по график, а по новините трябва да слушаме за голямото излизане от София или в посока Гърция, и да слушаме оплакващи се от задръстванията нашенци?

И на въпроса за западното влияние – никой няма против него, когато е под формата на Мерцедес вместо Москвич или Great Wall. Когато е под формата на iPhone, американското не е толкова лошо нали? Има телефони Правец (произведени в Китай, но все пак български), защо не купуваме тях? Но, когато става въпрос за Хелоуин, някои хора сериозно настръхват и бурно защитават милата родина.

Криворазбраното родолюбие не е силен аргумент против каквото и да е. А и проблемът не е в новия празник.

Смесването на култури, замирането на стари и създаването на нови традиции, са неизбежни процеси в свързания свят, в който живеем. И, докато навлизането на новото ще продължава, наша отговорност е да съхраним старото, да съхраним празниците и традициите си. Американците са нация, която попива като гъба чужди празници, начин на живот, кулинарни традиции. Те изкривяват всичко през своята призма и с помощта на сериозна реклама успяват да наложат много неща на своя и извън своята територия.

Ако искаме да запазим нашите празници, може би ще се наложи да се поучим от тях и да вложим малко креативност, както и да инвестираме в сериозна реклама. Защото аз искам децата ми да знаят за фестивала „Сурва“ и за народните будители. Ако намерим правилния начин да дадем нов живот на нашите обичаи и да ги съхраним, няма да имаме проблем с навлизащите западни празници.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.