„Супер” Уменията И Професиите, Които Ще Оформят Бъдещето

      По думите на създателя на Microsoft Бил Гейтс: „Светът става по-добър, а прогресът се случва по-бързо от всякога”

Факт е, че в 21 век лесният достъп до информация позволява на всеки, който иска да я прочете и осмисли, възможността да предизвика промяна. Никога не е било по-лесно, човек да се преквалифицира, да се превърне от адвокат в програмист, да започне бизнес или посланието му да достигне до милиони хора по целия свят.

Монетата обаче си има две страни. Бързият прогрес води със себе си ползи, но и потенциални заплахи. Според създателя на e-commerce гиганта Alibaba, Джак Ма, не е далеч бъдещето, когато изкуственият интелект ще изпревари човешкия. В резултат на това много професии, които днес смятаме за нормални, ще бъдат загубени в полза на автоматизацията, или ще бъдат преобразени напълно.

Промените вече се случват. В големите заводи много повтарящи се процеси са автоматизирани. Чат с бот за обслужване на клиенти в сайта на Alibaba например е нещо досадно, но е факт. А технологията ще се развие и ще стане още по-добра. Тестването на автономни камиони и дори кораби предвещава светло бъдеще за товарния транспорт, но не и за милиони служители в индустрията.

Адаптиране и промяна

Всички промени, които се случват около нас, подсказват много очевидно, че ние нямаме право да държим на традицията и на status quo.

Доклад на McKinsey Global Institute  дава лъч надежда за това как трябва да се преориентираме. Според данните, най-трудните дейности за автоматизиране в краткосрочен период са тези, включващи опит в процеса по взимане на решения, планиране, общуване с хора и креативна работа. Все още хората побеждават машините, когато става въпрос за иновации и прекрачване на интелектуални и креативни граници. Хубавото е, че именно това са дейностите, които са интересни и смислени, а не просто свързани с механична, повтаряща се работа на конвейер.

Що се отнася до креативност, професии като 3D printing дизайнер, дизайнери на човешки органи и архитекти на обогатена реалност (augmented reality) тепърва ще стават актуални.

Развитието на генетичния и невро-инженеринга също ще създадат ниша за нови вълнуващи професии. Миналата година създателят на Tesla и SpaceX Илън Мъск стартира компанията Neuralink. Голямата и цел е да се слеят човешкият ум с изкуствен интелект, чрез т.нар. „нервна дантела” (neural lace). В тази посока определено ще има нужда от много креативни и иновативни умове, а търсени ще бъдат позиции като техник за нервни импланти и neuro-robotic engineers (което дори все още си няма име на български език).

Етика и въвеждане на политики

Развитието на технологиите, изкуствения интелект, виртуалната реалност, Интернет на нещата и други, води със себе си нови въпроси, търсещи решение. Технологиите сами по себе си не са добри и лоши. Затова в тази посока ще има нужда от професионалисти, които да анализират всички тези новости и да поставят съответните етични насоки за развитието им както на ниво компания, така и на правителствено и дори лично равнище. Бихте ли работили като дигитален детектив, или консултант по генетични модификации?

Да не забравяме устойчивото развитие

Вече сме говорили много за негативното влияние на хората върху околната среда. В бъдеще този наболял проблем ще продължава все по-интензивно да търси своите решения. Затова търсенето на специалисти по възобновяема енергия и „чисти” решения за дома, ежедневието и офиса, ще продължи да расте. Примери за търсени позиции ще бъдат: консултант по енергоефективност, дизайнер на CO2 неутрални домове, архитект на умни градове.

Транспорт

Малко по-рано споменахме товарния транспорт. Всъщност цялата ни транспортна система се изменя. Автономни превозни средства, дронове, електрически автомобили и Hyperloop са само част от прогресиращите нововъведения. Факт е, че професията на професионален шофьор вероятно ще изчезне, но за сметка на това ще има нужда от анализатори на автомобилния поток и инженери на автономни оперативни системи например. Съвсем скоро, благодарение на компании като Virgin Galactic и SpaceX, ще се предлага работа и за пилоти за интерпланетарни полети. Какво по-вълнуващо от това!?

Данни

Отново ще се върнем към Джак Ма, според когото „Светът ще бъде данни”, а днес е едва „началото на периода на данните”.

По-думите на Ма, данните (data) ще бъдат от огромно значение за човешкия живот, защото през следващите десетилетия всичко ще бъде свързано (с Интернет на нещата, IoT).

Съответно data са свързани с две ключови умения – аналитични и програмиране. А Джак Ма не е единственият, който набляга на аналитичните умения. Ерик Шмид, изпълнителен директор на Alphabet, посочва, че анализът на данни (data analytics) е топ умение, което младите професионалисти трябва да придобият. Когато към това добавим и умения за програмиране, шансовете ви да не останете безработни през следващите години рязко нарастват.

Цел и смисъл

Дадохме множество примери за различни професии на бъдещето. Някои от тях вече съществуват, други още не са създадени. За трети дори не можем да си представим, че ще съществуват.

Едно нещо обаче обединява всички тези нови длъжности и дейности, с които ще се захващаме, и това е, че те са смислени. Хората ще имат възможност да стимулират и предизвикват интелекта си, за да създават нови идеи, продукти и емоции. Всъщност, отваря ни се възможност да работим, мотивирани от страстта към работата си. Натискането на копче в завод по 8 часа на ден ще остане работа за роботите. И това е страхотно.

Но трябва да имаме предвид, че, за да си осигурим това вдъхновяващо бъдеще, ще трябва да се адаптираме, променяме и да учим постоянно. Това зависи от правителства, компании, но най-вече от самите нас.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.