Програма „Социално дистанциране“ между човека и околната среда. Дали си отдъхна от нас?

       Отпускането на мерките срещу COVID-19 означава само едно – готови сме отново да излезем по улици и паркове, да пътуваме повече и да откриваме страхотни нови места, които да посетим по време на ваканциите от работа или училище.  

Всичко това е страхотно, но ни се прииска да се върнем малко назад и да направим един кратък обзор на положителните страни на карантината. Да, точно така, положителните. Колкото и невероятно да звучи, има един огромен победител през последните два месеца и това е природата!

По-чист въздух, по-малко замърсяване на водите, животни, които се разхождат необезпокоявани. Всичко това стана възможно, защото ние се прибрахме вкъщи. 

Няколко факта: 

Много държави, включително Китай, САЩ и Италия, отчетоха 30 до 40% спад на нивата на Азотен диоксид (NO2) в сравнение със същите периоди през последните няколко години. 

Пътническата авиация произвежда 2.5% от емисиите на въглероден диоксид. През март 2020 международните полети са намалели с повече от 50%, съответно имаме огромен спад на емисиите от този транспорт 

През първите 3 месеца на 2020 година Китай отчете спад на химикали като фосфор и амоняк в повърхностните води.  

Какво още? 

Венеция е известна със своите канали и разходките с гондоли по тях. Но огромният трафик, дължащ се на хилядите туристи, посещаващи града на любовта всяка година, скриваше красивия подводен живот там. Благодарение на карантината обаче, водата се избистри и интернет се напълни с видеа и снимки на риби, медузи и лебеди  Да, те са там, просто не можехме да ги видим. 

Междувременно в Китай... 

Докато хората практикуваха социално дистанциране, група от 14 слона влязоха в село в провинция Юнан да потърсят малко царевица и друга храна. Угощението обаче приключи по съвсем различен начин от очакваното. Големите сладури открили и изпили 30 кг царевично вино, което се оказало напълно достатъчно, за да се напият и да заспят в близка градина.  

Малко по-южно, в Adelaide, Австралия, полицията засне кенгуру спокойно да си подскача по обезлюдените улици. Вероятно животното е търсило хора ;) 

Въздухът в северна Италия също стана значително по-чист: 

Може би най-фрапиращата разлика в качеството на въздуха може да бъде видяна в Ню Делхи, Индия. 

В Южна Африка пингвините също тръгнаха на опознавателни обиколки. 

А в Калифорнийския природен резерват маковите насаждения си почиват от туристи, които обикновено отиват там, за да си правят снимки за социалните мрежи и да стъпкват волно и неволно красивите цветя. 

      Изглежда планетата, целия животински и растителен свят, са имали сериозна нужда да си поемат въздух от човешкото присъствие и да се дистанцират социално от нас. Дано да успеем да си направим правилните изводи от това. 

Яна Стаменова

редактор bepnews.com

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.