Притегателната сила на големия град или как градският кошер привлича все повече хора

       Животът на село става все по-непривлекателен за днешното поколение. Не е изненадваща новина, че повече от половината население по света живее в градовете.

И, ако някой си мисли, че съотношението 50:50 или 60:40 град - село е съвсем нормално, може би малко статистика ще разтърси вижданията му. Според числата само 3% от населението на света през 1800-та година е живяло в градовете, а през 1900-та едва 12 града по света са имали население над 1 милион души.

Придвижването от селото към града или от малкия към големия град си има своите съвсем логични причини и може би много от нас могат да намерят своята в изброените по-долу.

На първо място, и може би най-популярен фактор, е търсенето на по-добър живот, свързано с намирането на добре платена работа и също така по-добри условия за живот.

Залезът на земеделието във формата, която ни е позната от миналия век, отблъсква хората от село и ги привлича в градовете, в търсене на хубави и добре платени професии или някаква работа изобщо.

Освен този фактор обаче има още няколко съществени причини, които заслужават внимание. Сред тях е достъпът до по-добро здравеопазване. Съвсем ясно е, че в случай на нужда, в един голям град лесно ще се намери денонощна аптека, има избор от лечебни заведения и лекари и, разбира се, линейката ще дойде много по-бързо. Когато един човек мисли за създаване на семейство, осигуряването на качествена здравна грижа е топ приоритет. Към това ще добавим и по-качественото образование.

Не можем да подминем и още една изключително важна причина за миграцията на хората към градовете, а именно възможността за разнообразен и обогатяващ социален живот. Културни мероприятия, вкл. театър, кино, опера и изложби в музеи, както и редица развлекателни събития, обогатяват душевните нужди на млади и стари, а това е частта от живота, която иска своето, за да бъдем щастливи и да създаваме спомени. Разнообразието от ресторанти, барове и дискотеки позволява на хората да се откъснат от работното ежедневие, да танцуват и да се забавляват, както и да похапват най-различни ястия, с привкус, идващ от различни точки на света.

Разбира се това е „лъскавата“ страна на нещата. Всъщност, едни от най-големите градове в света се намират в най-бедните държави, напр. Индия. Тяхното население се увеличава, но стандартът на живот на много от хората остава далеч от мечтите, с които те тръгват от село или от малкия град. В други големи мегаполиси индустриалното и технологично развитие създава бляскава опаковка, която привлича много млади и образовани хора, но за останалите, които не влизат в тех сектора или във финансовия сектор например, поскъпващият стандарт на живот създава редица трудности за осигуряване на качествен живот.

И тук дори не засягаме въпроса с бежанската криза в Европа например, която донесе със себе си сериозни затруднения за европейското семейство. Мнозинството от имигрантите не успяват да се интегрират в общността, много от тях зависят от помощи, което натоварва социалната система, а културните различия създават допълнително обществено напрежение.

Задълбаването в тази тема ще отнеме много време и изисква съвсем отделен дебат. Затова ще обърнем внимание на един друг сериозен въпрос – какво става със селото и малкия град, които се обезлюдяват прогресивно?

Докато инфраструктурата на мегаполисите се задъхва да навакса увеличаващото се население, в опустяващи градчета и села се търсят начини за задържане и привличане на жители. Привличане на инвеститори за производства или друг тип работа е сериозен приоритет на местни управници. Някои от тях стават особено изобретателни като дори са готови да предложат месечен доход или значима първоначална сума, за да привлекат жители.

Ние сме едновременно странични наблюдатели, но и участници в голямата миграция към градовете. Интересно ще бъде как ще се промени обликът на държавите през следващите десетилетия. Дали ще бъде спрян или дори обърнат походът към градовете или селата ще продължават да изчезват и да се вливат в по-големите до тях градове? А може и да станем свидетели на нещо ново и вълнуващо като миграцията към Марс!

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.