Преоткрий Коледа или Коледните традиции по света

      Коледа - един от най-святите дни за милиони християни. Всеки един от нас чака с нетърпение Рождество Христово, за да бъде със семейството си и да дари най-близките си не само с подаръци, но и със своето внимание. Дядо Коледа, разбира се, е един от символите на този празник и е свързван с него от всички по земното кълбо. Запитвали ли сте се, обаче, какви са коледните традиции на различните нации по света? . Ако това би ви било интересно, научете повече със Suggested.bg

1. Коледа с паяжини в Украйна.
Докато по света декорацията за Коледа е съставена от гирлянди и празнични свещички, то в Украйна тя е от украса, наподобяваща… паяжина. Тази традиция е многогодишна и е част от фолклора на местните жители. Историята гласи, че бедна жена не е можела да си позволи да украси елхата за своите деца. Според легендата, паяците в къщата й я съжалили и се погрижили през нощта коледното дръвче да бъде по-красиво от всякога!

2. Рождество Христово с кисели краставички в Германия
Традицията за украсяване на коледното дръвче е известна по цял свят, но се счита, че тя води началото си от Германия през далечния шестнадесети век. То, само по себе си, е доста по-забавно от очакваното. Хората криели кисела краставичка в клоните на елхата, а децата в къщата я търсели. Този малчуган, който я намерел, получавал допълнителен подарък. Има спорове, че този обичай изобщо не е немски, а испански. Дали това е вярно или не, ние заставаме зад тази традиция, просто защото обичаме кисели краставички. :)


 

3. Коледни пържени гъсеници в ЮАР
Когато си говорим за трапезата по празниците, вариантите на храната са наистина многобройни и дори донякъде изненадващи. Тук обаче ще ви споделим нещо наистина екстравагантно. Едно от ястията, типични за Рождество Христово в ЮАР, е пържената гъсеница! Да, прочетохте правилно. Според местните жители похапването й по време на Коледа ще донесе допълнително късмет на домакинството през новата година.

      Доста интересни и нечувани традиции, не мислите ли? Без значение дали с паяжини или кисели краставички, Коледа остава любим за нас празник. Е, ако трябва да бъдем честни, ние предпочитаме постните домашно приготвени сарми на баба, но защо пък да не пробваме и нещо ново, нали така? И нека не забравяме, че ако носим доброто в сърцата си, всичко е много по-красиво!

Георги Кърчев

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.