Преход към електрическа енергия: 6 компании, които променят облика на товарния транспорт

      В Suggested.bg обичаме да обръщаме поглед към бъдещето. Очакваме го с нетърпение и вярваме, че ще бъде страхотно. Говорили сме много за модерните джаджи, електрическите автомобили и тенденциите, които ще допринесат да живеем на една по-чиста и красива планета. Днес отново ще обърнем поглед към зелените технологии, но този път фокусът ни ще е насочен към бизнеса и по-специално сухопътния транспорт на стоки. 


Ето и кои са компаниите, на които да обърнем внимание през 2020-а. 

Tesla


Компанията се превърна в религия за много хора, които успяха да си закупят автомобилите и. Сега е ред на Tesla Semi. Големите тежкотоварни батковци се предлагат в две разновидности – с пробег от 500 км и между 800 и 1000 км. При пълно натоварване (ок. 40 тона) Tesla Semi ще достига скорост от 100 км в час за 20 секунди.
Моделът беше обявен през далечната вече 2017-а година. Очакваше се производството да започне през 2019-а, но беше отложено до по-късно тази година. Цената на електрическите камиони на марката ще варира между 150 и 180 хиляди долара. Цената е по-висока в сравнение с дизелов еквивалент (около 120 000 долара), но се очаква Tesla Semi да спести на собствениците си много разходи за поддръжка и гориво. 

Daimler Trucks


Дори не мисля, че някой ще се учуди, че в скромния ни списък влиза германският автомобилен гигант. Daimler е най-големият производител на камиони в света и предлага богата гама от товарни електрически камиони, сред които електрически версии на eActros(пробег до 200 км) и Freightliner eCascadia (пробег до 400 км), предназначени съответно за европейския и американския пазари. 

Nikola Motors 
Тежкотоварните електрически камиони на Nikola Motors(заглавна снимка) са налични или с напълно електрически двигател, или с водородни горивни клетки. Компанията ще предлага моделите Nikola One и Nikola Two за северноамериканските пътища и Nikola Tre за Азия, Австралия и Европа. Всеки модел ще има очакван пробег между 800 и 1200 км. Все още обаче няма информация за цената на тези прекрасни машини. Междувременно компанията планира да изгради 700 водородни зарядни станции в Съединените щати до 2028 година, което е доста амбициозно начинание, имайки предвид, че в целия свят броят на тези станции е общо 400 към днешна дата. Очаква се производството на камионите да започне през 2021 година, като вече има направени поръчки за 14 000 камиона. 

BYD


BYD е китайски производител електрически превозни средства (автобуси, коли, релсови системи) и, както изглежда, един от най-успешните по отношение на продажби. Компанията се фокусира върху товарните превози на къси разстояния, до 200 км, основно към американските пристанища и товаро-разтоварните съоръжения. BYD вече продава и доставя новите си камиони в САЩ.

Rivian


Аутомотив стартъпа влезе в новините миналия септември, когато гигантът в онлайн търговията Amazon (който е и един от инвеститорите в компанията) обяви планове да поръча 100 хиляди напълно електрически камиони за доставки на марката. Ще бъде интересно да проследим развитието на тази новина, като се има предвид, че за 10 години от съществуването си базираната в Мичиган компания все още не е произвела и един камион и се намира във финалните етапи на тестването на електрическия си модел R1T. Очаква се през тази година прототипът на Rivian да направи първата си доставка за Amazon. И макар да влиза в лекотоварната, а не в тежкотоварната гама, компанията заслужи интереса ни. 

Volvo


Няма как да пропуснем този европейски производител. Компанията е известна със семейните, макар и ръбати, автомобили, но и с камионите си. Още миналата година Volvo достави електрически товарни версии за свои клиенти в Швеция. Миналият септември беше показан и напълно автономен електрически модел без кабина, което определено поставя автопроизводителят в топ редиците на иноваторите в сектора. 
Линк към автономния камион Vera -

Яна Стаменова

редактор bepnews.com

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.