Мисловните карти като средство за организиране на мисълта

      Живеем във век, в който натоварването се измества от кръста и ръцете (когато бабите и дядовците ни са копали на полето) към главата. Днес повечето дейности, с които се занимаваме са свързани с използването на мозъка. Към това се добавя и постоянният приток на леснодостъпна и смелена информация от социалните мрежи и интернет като цяло.

Опитайте се сега да се замислите за това, колко и какви мисли ви минават през главата ежедневно. Това е нещо неизброимо. Всичко се случва за минути, дори секунди. После забравяме и преминаваме към следващата информация. Способността ни да се концентрираме намалява.

Какво да правим в такъв случай? Как да отсеем важни идеи? Как да учим по-качествено? Как да бъдем по-продуктивни и ефективни в личния живот и в бизнеса?

Възможно решение на тези проблеми са т.нар. „Мисловни карти“ (Интелектуални карти, Mind Maps)

Терминът Mind Map, както и процесът по съставянето й, са създадени от британския психолог Тони Бюзан. Бюзан е водещ специалист в областта на визуалното мислене и лектор на тема мозък и учене. Ако имате интерес, може да потърсите негови книги по темата. Сега накратко ще представим идеята за Мисловните карти.

С Мисловните карти изобразяваме процеса на общото системно мислене с помощта на схема. „Картографирането“ на мислите е ефективен начин за „изтегляне“ на информация от вашия мозък. То става с доза креативност и логическа последователност. На практика развитието на една идея се описва и развива с много цветове, записки и дори картинки, докато на лист хартия (или по-модерно – чрез компютърна програма) пред вас не се разкрие една, прилична на корона на дърво, картина.

Какво предполага, че Мисловните карти ще имат положителен ефект за развитие на идеите?

Както знаем дясното полукълбо на нашия мозък отговаря за креативността. То е свързано с въображението, цветовете, звуците. От друга страна, лявото полукълбо набляга на логиката, последователността, анализа, цифрите и сметките.

На база на тези факти, Тони Бюзан предлага набор от правила, с които могат да се свържат отделни информационни блокове в цялостна картина – Mind Map. Така информацията става видима за нас и ние можем да я възприемем и разберем по-лесно, благодарение на асоциациите между думи, фигури, цветове и т.н.

Всички Мисловни карти, колкото и различни да са (колкото ние сме различни един от друг), имат няколко общи характеристики. Те имат естествена организационна структура – център (основна идея) около който с линии, символи, думи, цвят и рисунки се изгражда една малка вселена. Процесът позволява да се създаде организирана диаграма, която работи по начина, по който работи нашия мозък.

Лесен начин да си представите Мисловна карта е като я сравните с карта на град. Центърът на града е основната идея, главните пътища са ключовите мисли, второстепенните пътища са второстепенни разсъждения и т.н. С определени картинки пък наблягаме на важни моменти от развитието на цялата идея.

Голямото предимство на тази концепция е, че не трябва да синтезирате идеите си в някакъв ред. Те се вписват така, както се „раждат“ във вашия мозък. Имате възможност да се връщате към по-ранни идеи, да реорганизирате и да добавяте.

Накратко, 5-те основни характеристики на Мисловните карти са:

 • Основната идея, обект или фокус, са поставени в центъра;
 • Основните теми се организират около централната картина, под формата на „клони“;
 • „Клоните“ се състоят от ключова картинка или ключова дума, нарисувана на свързаната линия;
 • По-малко важните теми са представени като по-тънки клонки на съответния голям клон;
 • Клоните образуват свързана възлова структура.

 

Няма да изпадаме в подробности за това какви са всички правила за създаване на Мисловна карта. Донякъде тази идея ще ви се изясни и от представените картинки. Все пак ще се спрем на основните моменти в създаването на картата:

 • Помислете за основната тема, която ви вълнува и я запишете в центъра на страницата (например Танци);
 • Установете кои са подтемите на главната ви концепция и нарисувайте най-дебелите клони от центъра, за да заприлича на мрежа на паяк (например Латино, Хип-Хоп, Народни);
 • Използвайте много кратки фрази, за предпочитане по една дума на клон;
 • С отдалечаването от центъра клоните стават все по-тънки;
 • За рисуването на клони използвайте различни цветове, за да може визуално да разграничите всяка мисъл;
 • Добавете картинки, за да предадете мисълта по-добре;
 • Опитайте се да се сещате за поне две главни точки за всяка подтема, която създавате и нарисувайте съответните по-тънки клони;
 • Второстепенните линии излизащи от възли не трябва да са повече от 9;
 • Не се притеснявайте, ако не рисувате хубаво, целта е да стимулирате мисленето и паметта си.

Рисуването на мисловни карти е интересен и дори забавен процес. Разбира се в ерата на автоматизацията и то има своя софтуерен вариант. В интернет има много софтуерни програми за mind mapping, които могат да ви помогнат да организирате мислите си и автоматично да ги изтеглите в лесна за четене форма. Така ще спестите време за може би по-важни неща.

      Ако обаче сте от хората, които не се притесняват от времето, разгърнете голям бял лист на масата за хранене и вземете разноцветни моливи, химикалки и дори снимки. Определете важна идея или проблем, който трябва да разрешите (независимо дали е нещо лично за вас, или свързано с работата) и действайте - създайте първата си мисловна карта.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.