Мания за Джакпот – Психология на Лотарията

      Вълшебните шест числа, които ще ни направят богати за една минута. Вероятно почти всеки мечтае да уцели комбинация, която ще оправи живота му.

В края на месец октомври един единствен човек спечели големия джакпот от Мега Милиони в Съединените щати. Цели 1.6 млрд. долара. С един билет този човек влезе в списъка на милиардерите.

Вероятно милиони американци, и не само американци, размишляват по въпроса дали биха взели сумата в кеш, което означава да вземат единствено скромните 904 милиона долара, или цялата сума от 1 млрд. и 600 млн. долара да бъде разпределена на равни суми в следващите 29 години.

Какво бихте избрали вие? Всъщност няма никакво значение, печалбата не е за Вас.

У нас лотарията е не по-малка мания, отколкото в САЩ. Хиляди хора ежедневно си купуват билетчета за търкане или пускат фиш в Тото пункт.

Големият въпрос е, при положение, че сме напълно наясно, че шансовете ни да спечелим от лотарията са крайно незначителни, защо продължаваме да играем? Ето няколко причини, с които би могло да се обясни това поведение.

За Малко

Всеки, който си е купувал лотариен билет, тип „Ако едно от вашите числа съвпадне, с някое от печелившите, печелите сумата, изписана отдолу“ е бил в подобна ситуация. По някаква случайност много често печелившо число е например 36, а, когато търкате с монета числата, отдолу се появява 35 или 37. Реакцията е: „Ех, за малко“. По този начин ще реагира някой, спечелил петица от 6/49.

Моментът „За Малко“, описва много специален вид провал при преследване на определена цел. При игри, базирани на умения, като баскетбола, този момент действа като окуражаване, дава надежда – „беше толкова близо, опитай отново“.

Играещите лотария го приемат като знак, че трябва да продължат да играят. И много често наистина продължават.

Големи Числа

Малко хора разбират големите числа. Това, че шансът ни да спечелим е 1 на 345 милиона например, всъщност не задейства сериозна мисловна дейност. По-скоро сме склонни да игнорираме статистиката. Не така бихме реагирали, ако съотношението беше 1:3.

Много Печеливши

Колко често гледате по телевизията реклама на съответната лотария, в която щастлив човек обяснява как е изтъркал едно билетче и е спечелил 200 000 лв., или пък милион? Особено през последните няколко години такива реклами са ежедневие. Това създава усещането, че вероятността да спечелим е много по-голяма, отколкото е в действителност. В комбинация с игнориращото ни статистиката поведение, везните бързо клонят към решението да купим лотариен билет или да пуснем фиш.

Заблудата на Комарджията

Склонността ни да играем тото расте и благодарение на т.нар. „Заблуда на комарджията“. Хора, които следят тези игри, често „отбелязват“, че скоро никой не е печелил джакпота. В съзнанието им се поражда идеята, че в такъв момент шансовете някой да спечели, респективно да спечелят те, са скочили значително.

Изход от Блатото

Вероятността да похарчим пари за лотариен билет расте в трудни моменти. Когато хората са притиснати финансово, те смятат, че малкият разход за закупуване на гланцираната хартия с „магически“ числа, е напълно оправдан, на фона на макар и почти напълно невъзможното спечелване на джакпота, който ще ги изкара от затруднената ситуация и ще им осигури по-висок социален статус.

Просто Забавление

Разбира се не всеки човек, играещ лотария, е заклет комарджия, или се надява да си оправи живота с това. За някои хора е важна тръпката. Мисълта, че при изтъркване на числата от лотарийния билет ще изскочи точно печелившия номер или, че при тегленето на 6/49 ще уцелят всички шест числа, моментално вдига адреналина на тази група хора. На други пък просто им доставя удоволствие да си представят, макар и за кратко, как за няколко минути животът им ще се преобърне и ще станат супер богати.

Каква е вашата причина да си купите лотариен билет? 

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.