Какво е периодичното гладуване и как да се възползваме от него?

      За да разберем какво е периодичното гладуване и как то може да ни помогне да намалим нивото на мазнини в тялото си, първо, трябва да правим разлика между състоянията на тялото си.

Тялото ни се чувства нахранено, когато не само е приело храната, но и я абсорбира. Обикновено, това състояние продължава от три до пет часа след като сме приели определено количество хранителни продукти. В този период е много трудно за тялото да изгаря мазнини, защото нивото на инсулин е високо.

След този период тялото ни навлиза в следващата фаза, за която е специфично това, че не се приема или усвоява храна. Това продължава от 8 до 12 часа след последното ни хранене. Нивото на инсулин е ниско и това позволява изгарянето на мазнини.

Много малко хора, обаче, имат волята да издържат 12 часа без храна, за това, започвайки периодичното гладуване, те се учудват, че намалят теглото си без да променят количеството на продуктите, която приемат.

Предимствата от периодичното гладуване

Намаляването на мазнините като процент е страхотно, но не само това е причината да се възползване от този начин на хранене.

1. Прави деня ни по-простичък

Намаляването на нивото на стреса е изключително важно за успешния ден! Периодичното гладуване предлага начин на хранене с едно основно ядене по-малко на ден, което ни дава по-голяма свобода на планиране на времето и по-малко притеснение дали ще свършим всичко до края на деня. Интересно и иновативно, нали?

2. Помага да живеем по-дълго

Учените отдавна знаят, че намаляването на калориите е страхотен начин за повишаване дължината на живота. Има логика, нали? Когато не се храним, тялото ни търси начин да “оцелее”. Тук има само един проблем - кой би искал да гладува, за да живее по-дълго? Ние лично предпочитаме да се наслаждаваме на живота.

Добрите новини са, че можем да вземем най-доброто както от живота, така и от периодичното гладуване, без да изпадаме в екстремности.

3. Намаля риска от рак

Това твърдение трябва да бъде потвърдено след задълбочени допълнителни изследвания, защото процесът на намиране на връзка между рака и гладуването е в своето начало. Първоначалните репорти обаче са позитивни.. Страничните ефекти от химиотерапията могат да бъдат намалени с гладуване преди започване на лечението. Други изследвания показват, че нивото на смъртни случаи е намаляло драстично при съвместимост между периодично гладуване и химиотерапия.

4. По-лесно от диета

Причината, поради която повечето диети са неуспешни, е просто прекалената сложност за спазване.

Тук на помощ идва периодично гладуване, защото е изключително лесно да привикнеш ако разбереш, че не е нужно да се храниш непрекъснато.

Как да гладуваме периодично?

- Дневно периодично гладуване

Повечето от почитателите на периодичното гладуване следват модела на 8 часовия хранителен ден, създаден от Мартин Беркан. Няма значение кога ще започнете с храненето. Можете да го направите в 8 сутринта и да завършите в 4 след обяд или пък започнете в 2 на обяд и приключите в 10 вечерта. Важно е след това, да имате 16 часа, в които не се храните. 

Поради факта, че гладуването е на дневна основа, този процес е изключително лесен за асимилиране. Може би всеки ден вие се храните сравнително по едно и също време дори без да го усещате. Същото се получава и при гладуването. Понякога може да ни е трудно, обаче, да си набавим нужното количество на калории, поради намалените ястия, които приемаме ( 2 пъти хранене на ден вместо три). Е, просто можем да се храним малко по-обилно, но все пак в граници.

- Седмично периодично хранене

Един от най-лесните начини за започване на периодичното гладуване е когато го правим веднъж или два пъти на месец или седмица.Например, последното ядене за деня ви е на обяд в Понеделник като след това правите пауза от 24 часа. Респективно това означава, че следващото ви хранене ще бъде във Вторник на обяд. Този начин на гладуване ви позволява да се храните нормално почти през цялата седмица като се възползвате от предимствата на режима. Ще намалите нивото на мазнините в тялото си, но няма да загубите много килограми, защото намаляте пътите на хранене само с два на седмица.

Георги Кърчев

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.