Какъв е транспортът на бъдещето? Летящи безпилотни коли и влакове, които не спират (2 част)

      През следващите няколко десетилетия се очакват радикални трансформации в начините ни на придвижване от точка А до точка Б. Тези промени вече се случват.

Притежаването на собствен автомобил, както вече описахме, се е превърнало от символ на свобода в кошмар, който изисква непрестанни разходи за поддръжка и е основна причина за сериозно замърсяване на въздуха в градовете.

Днес няма да си говорим за електрически и автономни коли. Концепциите и моделите, както и новините за тях са много и навсякъде.  Ще обърнем внимание на други иновативни решения и концепции.

Няколко са тенденциите, които ще доведат до намаляване на покупките на собствен автомобил.

На първо място са услугите за споделено пътуване като Uber и Lyft. Защо да се тормозим да търсим парко места до работа или да се чудим – „Да пия ли с приятели тази вечер или да сляза с колата“? Приложения като Uber спестяват подобни главоболия, а младите хора ги предпочитат пред такситата.

Таксита във въздуха

Всеки мрази задръстванията. Затова много умни хора работят върху идеи, които да ни вкарат под земята(метро) или да ни издигнат във въздуха. Летящите таксита спадат към втората категория. Това е и една от идеите, които ще станат реалност в най-близко бъдеще. Къде? Ами на място, където се държи всичко да е не „по-по-най“, а „най-най-най“. Ако не сте се досетили, говоря за Дубай. Емирството планира да започне да използва летящи таксита до 2020 година. Базираната в САЩ компания Vimana Global започна тестове на свой прототип още през 2018 година. Летящите им коли, комбинират технологии от самолет, хеликоптер (за вертикално излитане) и безпилотно движение.

Видео:

Френската столица Париж, също се бори да стане пионер при този вид транспорт. Производителят на самолети Airbus работи заедно с френския транспортен оператор RATP Group, за да се проучат възможностите за движение на вертикално излитащи и кацащи превозни средства в града. Идеята е летящите таксита да могат да се използват за транспорт на пътници по време на Олимпийските игри през 2024 година.

Видео, разработка на Vertical :

БДЖ на стероиди

Развитието на транспорта по релси също има светло бъдеще. Пътуването с влак има своята романтика и привърженици. Но вече не става въпрос за „Ориент Експрес“ . Говорим за високоскоростни влакове, които се движат по дълги маршрути без да спират. Прекачването от един влак на друг ще става при „долепяне“ на два влака в движение. Концепцията е създадена от транспортния дизайнер Пол Прийстман и звучи наистина фантастично. Вероятността да стане реалност в близките 10 години може би е малка, но определено има своето бъдеще. Междувременно към 2025 година, пътниците в лондонското метро ще се возят на влакове, създадени от същия дизайнер.

Hyperloop е друга технология, за която може би сте чували. Идеята за високоскоростни vactrain влакове (мога да преведа този термин най-подходящо като „вакуумен влак“,  макар може би да не е най-точния превод) ще даде възможност за постигане на скорости до 3 х 386 км/ч (скоростта при тестовете е  386 км/ч, която разработчиците се надяват да се утрои при финалната версия на влака), когато стане реалност. Vactrain концепцията би трябвало да елиминира препятствия в движението като триене и въздушно съпротивление. Тези препятствия ще бъдат преборени чрез създаване на „безвъздушна среда“ в която влаковете се движат, левитирайки върху магнитно поле.

Hyperloop също не е далеч от реалното си прилагане. Няколко компании работят по технологията -  Arrivo с пилотен проект в Денвър, Boring Company  планира да изгради тунел в Чикаго, а  Virgin Hyperloop One вече има изградено трасе и планира да пусне влак в рамките на 5 години.

      Всички технологии и концепции, които описах, все още имат своите големи и малки недостатъци. Но човешката фантазия, големите инвестиционни инжекции и разбира се наложителната нужда да се борим с глобалното затопляне, дават силен тласък на развитието на транспорта.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.