Какъв е транспортът на бъдещето? Летящи безпилотни коли и влакове, които не спират (1 част)

      През 2010 година броят на превозните средства, движещи се по пътищата по целия свят, достигна 1 милиард. Очакванията на някои експерти са това число да се удвои до 2030 година. Транспортът е кръвоносната система на човешкото ежедневие. Но той се променя. Нашето поведение и отношение към начините за превоз търпят непрестанна еволюция, както и самите превозни средства.

Тези промени са подтикнати от множество фактори, включително непрестанната ни креативност и развитието на технологиите, свързани с нея. Към това се добавят и борбата с неблагоприятните климатични промени и желанието ни да дишаме по-чист въздух.

За хората живеещи в големи градове едни от най-неприятните моменти в ежедневието са отиването и прибирането от работа с кола. Става въпрос за постоянен стрес и нерви. Още повече, в град като София (и не само), притежаването на автомобил и липсата на собствен гараж, означават непрестанна борба със съседите, кой първи ще паркира на паркинга пред блока, а също и приемането на жестоката действителност, че утре може да откриеш, че някой ти е одрал или огънал бронята.

Разбира се промените идват. И те идват с младото поколение.

Електрически скутери и колела, а защо не лично летящо превозно средство?

За много хора идеята да пътуват с непознати или да се блъскат със сърдити хора в градския транспорт също е неприемлива. За тях има една много бързо развиваща се ниша. Това са най-различни видове електрически скутери и колела. Те са много по-компактни и, ако си изберете модел, който е сгъваем, спокойно може да го сложите под бюрото в офиса.

Малко по-футуристична е визията за личните летящи системи. Последната интересна разработка, на която попаднах в тази сфера, е Zapata – маневрен, лек и лесен начин да прелетим над главите на хората. Спомняте ли си Зеления Гоблин (Green Goblin), а.к.а.  един от лошите, с които Spider-man се бори? Ако си спомняте, значи ще си спомните и начина, по който Гоблинът се придвижваше с т.нар. „goblin glider“.

Е Zapata Flyboard Air™ се доближава доста до тази концепция, с изключение на дизайна, който е много по-компактен и изчистен. Във всеки случай, ще се почувствате, като един много як Зелен Гоблин, придвижвайки се с това превозно средство.

Градски транспорт и автономно движение – 2в1 неочаквана комбинация!?

В тази статия, както казах, няма да обсъждам нашироко електрическите превозни средства, били те коли, автобуси или камиони. Някак тази концепция става все по-ясна и реално се предлага, използва и развива на високи обороти.

Tesla вече има автопилот. Тестват се и камиони без шофьор и кабина. Разработката на Volvo, Vera, вече дори е „впрегната“ на работа в Швеция.

Как бихте се почувствали обаче, ако се качите в автобус на градския транспорт в София, който няма шофьор. Дори волан за управление няма? Ако това ви плаши, може би ще е добре да започнете да свиквате, защото автономните автобуси  може да се превърнат в обичайно превозно средство в рамките на не повече от 2 десетилетия.

Сингапур, Сао Паулу, Лас Вегас и Истанбул са само част от градовете, където тестово се пускат автономни автобуси. Френската компания EasyMile е един от разработчиците на тези интересни технологии за транспортиране.

Автономният шътъл на Navya е друга разработка, оборудвана с много технологии и никакво място за шофьор. Малкото автобусче превозва пътници безопасно, като следи за трафика по пътищата, или, както посочват създателите му – „общува“ с околната среда и пресмята маршрути, по които да мине.  

      Връхлитащи летящи жълти превозни средства, умни, свръхзвукови влакове и какво още ви очаква ще научите във 2-рата част за транспорта на бъдещето. Следете ни за да не изпуснете!

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.