Как да повдигнем духа, когато сме изолирани? Няколко съвета

      Едва ли някой от нас си е представял, че ще ни се наложи да си стоим вкъщи, за да избегнем заразяване с вирус. Звучи като фантастика, като някой много кофти футуристичен филм. Е, вече сме в бъдещето и коронавирусът е факт.

Социалното дистанциране може да има своите негативни последици за душевното, оттам и за физическото ни здраве. Страх от заразяване, скука, липса на информация, финансова нестабилност. Всичко това, в малка или голяма степен, се отразява на психиката ни.

В днешната статия ще ви дадем няколко съвета от психолози и здравни експерти, с които да поддържате духа си са и да намалите риска от безпокойство и подтиснатост.

Създайте си рутина

Това, че сте вкъщи, не означава да се размотавате по пижама по цял ден. Станете, закусете и направете списък на нещата, които искате да правите всеки ден, за да си създадете чувство за нормалност и продуктивност. Разпределете работата от вкъщи и нещата, които можете да правите за разнообразие. Разбира се цялото това планиране няма нужда да става в един ден.

Грижете се за тялото си

Старайте се да се храните здравословно, да се наспивате качествено и да правите упражнения всеки ден. Медитация, коремни преси, клекове, разтягане. Всичко това са неща, които можете да правите и вкъщи, за да поддържате тонуса на тялото си.

Ограничете медийното си изложение

Да, точно така. Ежечасното гледане и четене на новини за коронавируса само ще ви натовари психически. Подберете достоверни медийни източници и определете час от деня, в който ще се осведомявате за ситуацията.

Останете свързани

Технологиите са тук, за да ни служат. Останете във връзка с колегите, семейството и приятелите си. Обаждайте им се, пишете си съобщения или провеждайте видео разговори, когато е възможно.  

Борба със скуката

Сега е моментът да изгледате някой готин сериал, да прочетете интересна книга или да започнете онлайн курс по чужд език например.

Помагайте на другите

Ако не сте под стриктна изолация, имате възможност да бъдете полезни на хора в нужда. Станете доброволец и пазарувайте храна и други продукти от първа необходимост на възрастни и трудно подвижни хора.

Фокусирайте се върху положителните страни

Четете добрите новини и благодарете на всички медицински работници, които работят неуморно, за да се справим с пандемията.

      Надяваме се нашите малки съвети да ви бъдат от полза. Пазете себе си и вашите близки хора.

Яна Стаменова

редактор bepnews.com

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.