"If you make big bets do it all the time!" – Webit2019 и технологичното ни бъдеще

      Webit.Festival е едно от най-големите дигитални и технологични събития в Европа и едно от най-големите в света.  Фактът, че точката на провеждане на фестивала тази година беше София, го прави още по-значим за нашите географски ширини. Разходката ми в Webit „селото“ тази година остави много впечатления, част от които ще споделя и с вас.

Събитието събра под един покрив 15 000 посетители (инвеститори, представители на стартъпи, на правителства, общини и правителствени организации).

Фестивалът обхваща най-актуалните теми в дигиталния свят, вкл. Иновации, Изкуствен интелект (AI), Блокчейн, Роботика, технологиите за здраве и опазване на околната среда и др.

Harmony

Тазгодишното издание на Webit приветства роботът Harmony. „Тя“ е първият т.нар. „companion robot” с AI технология. Въпреки че все още не може да ходи, Harmony може да говори, да движи погледа си и врата си. Кожата и е досущ като човешка, така че на допир тя много се доближава до реален човек. Създателите и предлагат визуална персонализация за всеки, който иска да си има подобна приятелка или офис асистент. Harmony показва съпричастност с човека, с когото говори и се опитва да симулира емоции. Разполага със сензори за допир и заедно с робота Sofia, който видяхме на миналогодишното издание на Webit са може би едни от най-интересните, плашещи и вълнуващи разработки, които могат да се видят на събитието.

Cybershoes пък бяха технологичната джаджа, която привлече много фенове на виртуалната реалност и игрите. С тези hi-tech „сандалки“ става възможно движението във виртуална реалност без да се блъскате, в която и да е стена.

Не по-малко атрактивен беше и FlytCycle, hoverbike (явно нямаме превод на български) – накратко, голям дрон с място за сядане, който беше демонстриран пред посетителите на Webit. Впечатляващата машина и нейният пилот се издигнаха на няколко метра над земята. Кратката, но впечатляваща обиколка над главите на посетителите беше съпътствана с огромен шум, наподобяващ шума от работата на 100 сенокосачки. 

AI, автоматизация и работа

Разбира се една от ключовите теми, които бяха засегнати на Webit беше свързана с бъдещето на нашите работни позиции на фона на засилващата се автоматизация.  Изводите на специалисти в областта обаче не са толкова катастрофални, колкото някои хора очакват.  Както изглежда, развитието на технологиите ще доведе до изчезване на много работни позиции, които до този момент са се изпълнявали от хора. Но същевременно няколко фактора ще подействат като катализатор за увеличаване търсенето на работна ръка и създаването на нови работни позиции. Сред тях са самото развитие на технологиите, разходите за инфраструктура и развитието на сектора за възобновяема енергия.

Отбраната и сигурността също бяха основна тема в тазгодишното издание на Webit. Главният изпълнителен директор на Airbus Defence and Space представи бъдещето на отбраната. Както може би се сещате, това бъдеще е в кибер сигурността и разработката на технологии и софтуер в този сектор. Не храним илюзии, че оръжия вече няма да се използват. Напротив, оръжията стават все по-„умни“. Това може би беше и презентацията, която по никакъв начин не ми се понрави, защото краткият извод от нея беше – Светът не е безопасен. Затова трябва да се пазим!

Не се страхувай от провала!

За мое щастие имаше и положителни и вдъхновяващи презентации. Всъщност всичко извън сектора на отбраната за мен беше такова. Една от тях беше на вицепрезидента на Amazon Пол Мисенер.  Всъщност, заглавието, което сложих на този кратък разказ, и което беше на г-н Мисенер, вероятно ще се превърне в мое мото. То беше най-запомнящото се изказване от всички презентации, които имах удоволствието да гледам и слушам.  

Какво значи „Ако правиш големи залози, прави го през цялото време!“ (преводът на заглавието)? За тези от вас, които се занимават или искат да започнат собствен бизнес, подобно изказване вероятно би имало по-ясно значение и повече смисъл. Във вашите действия, на първо място, трябва да не се страхувате да сгрешите. Когато имате идеи, трябва да правите всичко възможно да откриете слабите места в тях, дори да се опитате да провалите дадената идея. Само така ще докажете, че тя си заслужава.

Когато мислите за иновации в бизнеса, не мислете за тях като последствие и крайна нужда. Иновациите трябва да се случват преди да имате нужда от тях. Те са и част от големите залози, които ще правите. Провалът на идеи не трябва да бъде причина да започнете да се движите с по-малки стъпки. Стъпките трябва да са големи винаги, за да може, когато стигнете до правилната идея, тя да компенсира всички предишни загуби.

Надявам се да съм успяла да предам посланието на презентацията на г-н Мисенер. Присъствието на хора като него - с визия за бъдещето – на Webit са основeн притегателен фактор към Webit.

На последно място, ще обърнем внимание и на стартъпите на фестивала.

Едно от ключовите събития на изложението е състезанието Founders Games, по време на което 200 стартъпи, подбрани от над 4 000 кандидати, имат възможност да се срещнат с топ инвеститори, на които да представят идеите си и да се борят за общ награден фонд от $1 милион.

Ето и кои бяха финалистите тази година:

  • TestCard е стартираща компания в областта на медицинските технологии, която е разработила устройство за изследване на урина под формата на “пощенска картичка”. Свързаното с него мобилно приложение обработва резултатите моментално, което позволява на пациентите да имат ясна представа за здравословното си състояние в реално време.
  • Diasyst предлага съвременно решение за справяне с неудобствата на диабета. Приложението на компанията позволява на пациентите да въвеждат здравните си показатели в реално време и да ги изпращат до медицински екипи, които от своя страна да ги анализират и да върнат ценни съвети за справяне с болестта на базата на реалното състояние на пациента. 
  • Bruce предлага интелигентно решение за търсене на работа и наемане на служители. Платформата на компанията успява да свърже работодатели с потенциални служители с най-подходящите качества за предлаганата от тях позиция. 
  • Tiliter разработва за магазини и други търговски обекти устройства с изкуствен интелект, способни да разпознаят всеки артикул, без използването на баркод. Автоматизацията на този процес намалява времето за чакане на клиента и оптимизира ефективността на супермаркетите. 
  • Plant-E е млада и иновативна компания, която предлага съвременни технологични решения за генериране на електричество от живи растения. Разработките на компанията могат да помогнат значително за увеличаване на енергийната ефективност по екологичен начин. 
  • Победителите от WeFarm са създатели на най-голямата фермерска дигитална мрежа в света. По света има над 1 милиард души, които работят в малки земеделски стопанства. Те произвеждат над 80% от храната, която стига до крайния потребител. Уви, много голяма част от тях нямат достъп до интернет и базова информация, която да им помогне да се справят с проблеми и да споделят идеи помежду си. WeFarm създаде решение на този проблем, което вече се ползва от над 1 милион души само в Кения и Уганда. Ежедневно в платформата се споделят над 40 000 въпроси и отговори от потребителите.

Ако и вие имате страхотни идеи, които имат нужда от финансиране, може би ще се замислите да подадете своята кандидатура за следващото издание на Webit.Festival, което ще се проведе догодина във Валенсия.

Ще се осмелите ли да направите първия си голям залог?

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.