Електрическите коли – преди и след ерата на Илън Мъск (преди 1)

      През последните две-три години автомобилните производители започнаха усилено да работят по създаването на електрически автомобили и хибриди, които да заменят замърсяващите коли, задвижвани с двигатели с вътрешно горене.

Спорен е въпросът доколко обръщането към зелените технологии става заради належащата нужда от това да спасим Земята или от факта, че, ако не действат, тези производители ще изпуснат един много перспективен пазар и ще се превърнат в „динозаври“.

Кой е движещият елемент? Кой предизвика промяната и постави началото на една нова „по-зелена“ ера? Краткият отговор е – Илън Мъск. Милиардерът от Южна Африка успя благодарение на огромния си ентусиазъм, интелигентност и упоритост да разтърси основите на автомобилната индустрия и да покаже на хората, че е време за промяна.

Но преди да се насочим към творенията на господин Мъск и тези след него е интересно да погледнем какво се е случвало преди ерата „Tesla”.

Всъщност електромобилите не са били нещо непознато. Те имат богата история в Съединените щати и са били много купувани в един кратък период от време.

Започваме отдалеч – периода между 1800-та и 1900-та година (Снимка 1 – Томас Едисън с електрическа кола, 1913; Кредит: Wikimedia Commons)

През 1899 и 1900 година електрическите коли са били най-продаваният тип кола. Всъщност именно през 1900-та 28% от всички произведени 4 192 автомобила в САЩ са били електрически. Общата стойност на продадените електромобили е била по-голяма от тази на бензиновите и парните автомобили взети заедно. Изненада! (Снимка 2: Wood's Queen Victoria Electric Car, 1906; Кредит: Wikimedia Commons/ Cycle and Automobile Trade Journal)

Електрическите коли от този период може да се сравнят с карета на батерии. Никаква впечатляваща мощност. Но все пак те имали своите предимства пред колите на бензин и парните варианти. При тях са отсъствали миризмата, шумът и вибрациите, налични при по-замърсяващите им еквиваленти. Автомобилите, задвижвани с пара или бензин, от този период са били и доста по трудни за задвижване.

За съжаление замърсителят спечелил

Електрическите автомобили не успели да се наложат. След пика на продажби през 1912, тяхната ера постепенно отминала до 1920-а. Причината – те били по-скъпи. Колите с двигатели с вътрешно горене на Хенри Форд през 1912-а година например стрували $650, много по-атрактивна цена от $1 750 за електромобил.

Темата за замърсяването отново връща електрическите коли на сцената (Заглавна Снимка: Експонат от първото Изложение за задвижващи нискозамърсяващи системи, 1973; Кредит: Flickr/ The U.S. National Archives)

70-те години на миналия век бележат връщането на интереса към електромобилите. Притесненията за замърсяването на въздуха тогава може би не са били в такива размери, каквито виждаме сега (когато земният часовник шумно тиктака, показвайки ни, че трябва да вземем сериозни мерки). Но през 1970-а в САЩ се прокарва Законът за чистия въздух, който изисква отделните щати да следят за качеството на въздуха и да покриват определени стандарти. Заедно с това петролното ембарго на ОПЕК през 73-а води до скок на цените на горивото. Тези два благоприятни факта се отразяват добре на заспалата електромобилна индустрия. През 76-а американският Конгрес дори упълномощава Департамента по енергетика да подкрепя проучване и развитие на електрическите и хибридни коли.

      В следващата статия ще обърнем внимание именно на колите от 70-те до началото на новото хилядолетие, когато Илън Мъск дава на света Tesla.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2019

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.