Да рециклирам много или да правя по-малко боклук? – що е то zero waste shopping

      Чували ли сте, че скоро пластмасата в океаните ще бъде повече отколкото са рибите? А, че понякога вкусните морски и океански обитатели заедно с традиционната храна, която си похапват, поглъщат и пластмасови частици, плуващи във водата. А след това – ммм, идва ред ние да хапнем вкусната рибка.

Пластмасата е навсякъде около нас, не само във водата. Храната ни се продава в пластмасови кутии, козметика, и какви ли не още продукти, са опаковани в пластмаса. Да не говорим за факта, че дори много от дрехите ни са пластмасови.

Сериозно се поставя въпросът и какъв е ефектът от този изкуствен материал върху здравето ни.

Толкова много сме замърсили околната среда, че вече не можем да си позволим да игнорираме този факт. Упорито се говори за това, че трябва да събираме разделно боклука си и да рециклираме. И да, това е добра идея и трябва да го правим. Но какво ще стане, ако просто правим по-малко боклук?

В някои западни държави вече се появиха магазини, в които няма продукти опаковани в еднократни пластмасови опаковки. Няма и пластмасови торбички. Ако искате да си закупите нещо, ще трябва да донесете собствена опаковка – кутия или торбичка.

Редица блогъри и влогъри обясняват как работи т.нар. zero waste shopping. Предимствата на подобен тип пазаруване са няколко. На първо място – купувате продукти, които не са опаковани в пластмасови кутии и найлони. Следователно няма нужда да рециклирате. Второ – този начин на пазаруване всъщност ви спестява пари, тъй като планирате всеки път какво точно ще пазарувате и какви торбички и кутии ви трябват за съответните продукти. Трето, и не по-малко важно – според влогърката Кейт Арнел (Kate Arnell) – ограничаването на пластмасата около вас ще има и благоприятен ефект върху здравето и възприятията ви.

За съжаление в България отварянето на zero waste магазини би представлявало трудност поради определени законови ограничения, свързани конкретно с идеята да си внесете ваша кутия, в която да сипете определен продукт. Все пак това не бива да ви отказва да предприемете действия в посока ограничаване използването на еднократни пластмасови опаковки и торбички.

Ето и няколко идеи как да стане това.

На първо място – когато пазарувате, не забравяйте да носите със себе си поне две платнени торби за многократна употреба.

Второ – когато пазарувате плодове или зеленчуци, няма нужда да ги слагате всеки път в найлонова торбичка. Много от тях спокойно могат да се вземат от щанда и да се сложат директно в кошницата.

Трето – вземете си една стъклена или алуминиева бутилка, в която всеки ден да си сипвате вода. Нека да стои на бюрото до компютъра ви в офиса. Така ще избегнете и ежедневния разход за закупуване на вода от вендинг машина или магазин. Приготвяйте и си носете храна от вкъщи. Това ще ви спести пари, ще знаете какво ядете и няма да има нужда да купувате храни от разни ресторанти за бързо хранене, които ви слагат пържола със салата в пластмасова кутия и ви дават пластмасови вилици и ножове. Друг вариант е просто да ядете на места, където сервират храната в нормални чинии.

Четвърто – винаги четете етикета на дрехите, които купувате. По възможност купувайте дрехи, за които са използвани естествени материали като памук и вълна. Ако сте от хората, които обичат да пазаруват в магазини втора употреба, още по-добре. Но отново – важни са естествените материи, тъй като, когато ги перете, влакната, които се отделят от тях и попадат във водата, няма да отровят рибите, а после и вас.

И последно – бъдете креативни. Помислете за собствени начини, чрез които ще намалите пластмасовия боклук, който изхвърляте.

Много хора си мислят, че тъй като техният принос е много малък, то няма смисъл да допринасят изобщо. Но грешката е именно в това разсъждение. Ако всички ние се стараем ежедневно да изхвърляме по-малко боклук, ефектът ще бъде огромен и видим за една по-чиста планета.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.