Да погледнеш към звездите вече не е достатъчно – бъди сред звездите

      Ако не сте чували за SpaceX, вероятно не сте от тази планета. Създадената през 2002-а година компания, чиито основател е ексцентричният милиардер Илън Мъск, произвежда и изстрелва ракети в космическото пространство.

Първоначалните планове на Мъск са свързани с идеята да се намали драстично цената на производство и изстрелване на една ракета, пренасяща товари като сателити и товари за международната космическа станция. За да се постигне високата цел за поевтиняване на ракетните изстрелвания, Мъск планира да създаде така ракетите, че те да могат да се използват многократно. Като се има предвид успеха му в други негови начинания, вкл. производството на електромобили, не е учудващо, че след няколко неуспешни опита, голям риск от фалит и упоритата му вяра, че нещата ще се случат, те в действителност се случват.

Сега, 16 години по-късно, SpaceX произвежда по-големи ракети, а целите на Илън Мъск по отношение на цялото човечество, са преплетени с тези на компанията.

“Искате да се събудите сутринта и си мислите, че бъдещето ще е страхотно – да бъдем интерпланетарна цивилизация е именно за това. За в яра в бъдещето и мислене, че то ще бъде по-добро от миналото. И не мога да си помисля за нищо по-вълнуващо от това да излезем там и да сме сред звездите.“ – Илън Мъск

Тези думи, намиращи се някъде из пространството на уебсайта на SpaceX, накратко обясняват голямата идея на Мъск за спасяване на човечеството, превръщайки го в космическа цивилизация.

Най-вероятната ни дестинация първоначално ще бъде планетата Марс, която е на сравнително „близко“ разстояние и, според много учени, може би има условия да я превърнем в място за живот.

За целта, на първо място, трябва да се създаде бърза и рентабилна ракета, която да може да пътува между Земята и Марс. Когато това стане, следва по-трудната част, да се изпратят хора и товар до червената планета и по възможност, със стискане на палци, и както се казва – „да не им мине астероид път“, те да пристигнат невредими на Марс, за да могат да започнат работа по изграждане на реално място за живот на тази планета (или друга в бъдеще).

Какво ще ни донесе това?

„Предприемаческите възможности на червената планета ще бъдат огромни“, коментира Мъск преди няколко години.

„Смятам, че веднъж стигнем ли там ще бъде нужно огромно количество предприемачески ресурси, защото трябва да изградим цяла базова индустрия. Всичко, което ще позволи на човешката цивилизация да съществува. А това ще бъде трудно, много по-трудно на места като Марс и луната,“ споделя той в свои интервюта.

„Марс ще се нуждае от всичко – от леярни за желязо до пицарии и нощни клубове,“ споделя милиардерът и допълва: „На Марс трябва да има страхотни барове – The Mars bar.”

Ако някой си мисли, че отиването на друга планета е идея за спасяване на богатите от нашата умираща Земя, то той много греши. Според Илън Мъск пионерите на Марс ще са хора, за които вълнението от това да бъдат първи и да откриват непознатото, надминава мисълта за опасността, пред която ще бъдат изправени. А рискът за живота им ще бъде огромен от момента, в който излетят с ракета от Земята.

Създателят на Tesla има и идея за управлението в новата колония. Според него обществото на Марс ще има директна демокрация, а именно всеки ще гласува директно по всеки въпрос.

Разбира се, докато се работи по голямата идея, не пречи да се осъществят и други. Затова Мъск работи усилено върху създаването на летателен апарат, който ще може да вози пътници между различни точки на планетата ни за по-малко от час.

С типичната за него ексцентричност, Мъск е нарекъл тази ракета с кодовото име BFR (Big Fucking Rocket). Преводът оставяме на вас J

      Каквото и да следва оттук нататък, бъдещето определено ще е вълнуващо и ще ни предостави много рискове и възможности. Идеята да бъдем междупланетна цивилизация е невероятна, и може би немислима извън научно-фантастичните книги преди 20 години. Но ние живеем в ерата на Илън Мъск, и „невъзможно“ е само дума от речника.

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.