11 ястия, които трябва да присъстват на масата за Бъдни вечер

      Остават няколко дни до Коледа, денят в който всяко малко дете очаква едър белобрад старец с червени дрехи да се шмугне през тесен комин и да остави подаръци за всички.

Преди Коледа обаче, когато, освен да си подаряваме подаръци, се отдаваме и на стабилно похапване на пържолки, трябва да се спазят традициите на друг празник – Бъдни вечер.

На този ден православните християни се подготвят, чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и да посрещнат след това Христовото Рождество. От православна гледна точка какво има на масата е без значение, стига менюто да е постно.

Именно на менюто за най-семейния празник ще се спрем днес и ще представим нашия Топ 11 на ястията за Бъдни вечер.

Въпреки че в различни краища на България хората имат различни вярвания за това колко трябва да са ястията на масата, най-разпространеното е, че те трябва да са нечетен брой. Разпространено вярване е също, че колкото по-богата е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще има през следващата година.

Ето кои храни задължително трябва да присъстват на празничната вечеря:

1. Пчелен мед, за да ви е сладък животът.

2. Кромид лук. Важно е да изберете хубава голяма глава лук с повече люспи, защото те символизират богатството.

3. Чесънът пази от зли сили и също трябва да намери скромно място на масата.

4. Жито, боб, леща, булгур или дори пуканки – поне една от тези набъбващи храни трябва да намери своето място на трапезата, защото както набъбват те, така ще набъбват богатството и плодородието. Пълнени чушки с боб, постни лозови или зелеви сарми, боб чорба или бобена салата, всички тези постни манджи ще бъдат хапнати сладко, сладко от малки и големи.

5. Друг символ на плодородието са ядките – тиквени и слънчогледови семки, бадеми, орехи, лешници и фъстъци. Според някои вярвания, по орехите може да се гадае за здраве и късмет. Ако е хубава ядката, ще се радвате на здраве и благополучие, ако не е…. изхвърлете я и не я слагайте на масата, за да не развалите празничното настроение J

6. Плодовете са символ на богатство, затова е хубаво да сложите една пълна купа от тях като е добре да има ябълки.

7. Не трябва да се забравя и обредната содена питка с паричка. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а този, в който се падне парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

8. Сушени плодове.

9. Други салати, вкл. кисело зеле с червен пипер или царска туршийка, ще допълват уместно празничното меню.

10. За десерт ще е хубаво да се избегнат традиционните шоколади. На трапезата за Бъдни вечер подхождат печена тиква или тиквеник, пълнена баница с ябълки, както и пълнени печени ябълки с ядки и сушени плодове.

11. Постната вечеря не означава, че не трябва да се сгрее душата. В тази връзка важно място на масата има червеното вино, което е символ на безсмъртие и дълголетие. Разбира се почитателите на домашна ракийка или бяло вино, винаги могат да изберат и този вариант.

Важно е всички ястия да се сложат заедно на трапезата. По време на празничната вечеря цялото семейство трябва да е заедно и да стане заедно от масата след това, за да бъде задружно през цялата година. Традицията повелява останалата храна по масата да не се прибира цяла нощ, тъй като се вярва, че тогава идват починалите близки, за да се нахранят и да благословят живите.

      Независимо какви традиции имате за Бъдни вечер и Коледа, важното е да ги прекарате с най-близките си хора. Смейте се, обичайте се и си пожелайте по-успешна, по-щастлива и изпълнена с прекрасни моменти нова година!

Весели Празници!

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.