10 съвета как да бъдем изключително харизматични?

      Чудили ли сте се как някои хора с лекота стават симпатични на околните? Още повече, те стават симпатични и на вас само за няколко минути. Тяхното присъствие в стаята е нужното гориво, за да се поддържа позитивната атмосфера и лекотата на разговора.

Как става тази магия? Как го постигат? Някои биха го определили като чар и обаяние.

Тези чаровници с лекота общуват с хората, влияят им позитивно и ги карат да се чувстват добре. Всеки иска да е около тях.

За щастие вродената харизма е по-скоро вродено усещане за това как да се държим с околните, а не просто някаква вълшебна аура. Това означава, че всеки може да стане малко по-обаятелен и чаровен, стига да обърне внимание на определени неща. Ще останете изненадани, че всъщност харизмата не се фокусира върху себе си, а върху другите.

Ето какво може да направите, за да я отключите:

1. Слушайте повече отколкото да говорите.

Да, колкото и изкушаващо да е да си мислите, че ще станете център на внимание, ако постоянно говорите, нещата стават тъкмо по обратния път. Задавайте въпроси на събеседниците си. Гледайте ги в очите. Слушайте какво ви говорят и, реагирайте – с усмивка, кимане, неодобрително поклащане на глава. Накратко – невербално покажете, че слушате и се интересувате от това, което ви говорят.

Какво постигате с това ли? Ами показвате на човека отсреща, че той/тя е важен. Това си е един отличен способ за разчупване на леда и тактично влизане под кожата на някой.

2. Не давайте съвети, ако не ви ги искат

„Ако бях на твое място, щях да напусна работа. Шефът ти е ужасен.“ Колкото и изкушаващо да е да кажете нещо по даден въпрос, се постарайте да продължите да слушате. Позволите ли си да дадете мнение или съвет без никой да ги е поискал, неусетно може да насочите разговора към себе си и това ще развали „магията“.

Разбира се не забравяйте да говорите. Просто подбирайте думите си и говорете, когато имате да кажете нещо наистина важно, което по някаква случайност е по-важно за вашия събеседник, а не за вас.

Ще откриете, че това упражнение, тип „аз мисля и се фокусирам върху другите, а не върху себе си“ е изключително трудно, но не е невъзможно. Просто изисква практика.

3. Избирателното слушане не е добър избор също

Хората се сравняват с околните постоянно като много често това става несъзнателно. Понякога може да смятате, че сте по-умни, по-красиви и изобщо по- по- най- от вашия събеседник. В това може би няма нищо лошо.

Но не забравяйте, че мнението ви трябва да си остане за Вас, когато говорите със съответния събеседник, и реално да слушате какво ви казва.

Най-обаятелните хора слушат всички внимателно и карат всеки, независимо от социалния му статус, да се чувства добре.

4. Оставете вашите неща настрани

Със сигурност ви се е случвало, докато говорите с някого, той често да поглежда към телефона си или да си пише с някого. Вероятно сте усетили, че това не е приятно. Следователно, ще се наложи и вие да не го правите, когато общувате с някого, ако искате да повишите нивото си на чаровност.

Също така, ако сте много заети с ваши неща, просто не се опитвайте да сте на няколко места.

Много е трудно да отдадете цялото си внимание на някой в даден момент, но успеете ли, другите хора ще го оценят и ще искат да бъдат покрай вас. Със сигурност ще ви запомнят.

5. Давай и евентуално може да ти се върне някога

Ако винаги отдавате вашето внимание с очакване, че „добрината” ви ще се върне, то това ще се усети от околните и няма да добави зелени точки към образа ви. Обърнете внимание на това, което можете да дадете, което ще ви помогне да установите истинска и здрава връзка с околните.

6. Не се правете на много важни и не бъдете самонадеяни

Подобно поведение ще привлече във вашия кръг само такива самонадеяни, фокусирани върху себе си хора, които смятат, че само те са важни. В подобна среда обаче на никой няма да му пука за вас, а чарът е нещото, което ще липсва със сигурност. Следователно, останалата вселена от хора изобщо няма да е впечатлена от вас и няма да се интересува от това дали сте в стаята или не.

Малко отклонение – трудното упражнение със слушането всъщност може да ви е от полза, защото винаги ще се намери поне един човек, който да ви каже нещо полезно и да допринесе за това да научите нещо ново. А от това по-хубаво няма.

7. Насочете прожекторите към другите

Винаги отбелязвайте на глас, когато някой е направил нещо добре. Така ще го накарате да се почувства приятно, горд със себе си и ще повишите самочувствието му.

Хората, или поне тези, които не са фокусирани само върху себе си, ще оценят факта, че се интересувате от това, което правят.

8. Подбор на думи

Типичната за българина черта да се оплаква и да представя състоянието си като далеч по-лошо от това на всички останали определено не влиза в образа на обаятелния човек.

С кого предпочитате да си говорите: с приятеля, който е нещастен, че навън вали, че има гадни колеги и, че не е доволен от сметката за парно, или с този, който се наслаждава на снега навън, споделя ви за яките неща, които са му се случили и пропуска да говори за сметките?

Май, май изборът не е много труден,освен ако не искате да се надцаквате кой е по-зле от другия. Животът не е перфектен, но е и прекалено кратък, за да се фокусирате върху гадната част.

Още повече, когато имате да правите нещо, не казвайте например „Аз трябва да ходя на фитнес“, сякаш е най-досадното нещо на света. По-скоро „Отивам във фитнеса да поработя върху добрата си форма“, звучи много по-добре.

Да бъдете позитивни и ентусиазирани, наслаждаващи се на живота хора, ще вдъхнови останалите, а и вас самите. Израз на тези прекрасни емоции са и думите, затова подборът им е много важен. 

9. В тази връзка, какво ще кажете за провалите на другите?

Отговорът: Ами нищо!

Всички ние обичаме малко клюки и, когато някой покаже мръсните ризи на някой друг, това доставя често ни доставя едно макар и минимално вътрешно удоволствие.

Но, дали харесвате хората, които споделят „мръсните” тайни на другите? Уважавате ли ги? Може би утре те ще споделят и вашите несгоди с останалите.

Не се смейте на другите и техните провали, защото това ще създаде впечатление в хората около вас, че може да се подигравате и да обсъждате и тях, когато отсъстват.

10. Ако искате да се смеете на някого, това сте вие самите

Обаянието не се свързва само с неоспорим успех и правилни избори. Покажете на околните, че сте като тях. Че и вие правите грешки, но си взимате поука.

Бъдете пример за подражание с трезвомислието си, скромността си и със способността да признавате грешките си.

Откровеността е последната подправка, която ще издигне харизмата ви на най-високото стъпало.

Когато се надсмивате на себе си, останалите ще се смеят с вас а не на вас.

Готови ли сте да приемете предизвикателството да се превърнете в най-обаятелния и чаровен човек сред вашите познати и приятели?

Яна Стаменова

За нас

Ние сме млади, ентусиазирани и позитивни хора, търсещи слънчевата пролука в сивото ни ежедневие. Членовете на нашият екип са всички хора помогнали в изграждането на нашата платформа със своите предложения, идеи и препоръки. Това може да си и ти - позитивен, креативен, усмихнат е достатъчно да си част от Suggested Общността!

 

© Suggested - 2017

Този сайт използва бисквитки - общите ни условия

Харесва ти идеята?

Подкрепи ни!

#suggested.bg
#suggested.bg

За идеята

Инициативата на Suggested.bg е да обединим най-доброто от сферите на услугите, образованието и спорта на едно място и Вие се намирате на точно това място. Тук сме подбрали места изпълнени с качество и приятно отношение. Нашата цел е да ви улесним максимално, като само с няколко клика да намерите търсеното.